Teşvik Hizmetleri

dfsdf

Yurt İçi Fuar Desteği

Yurt içi fuarın destek kapsamına alınması için, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan yıllık yurt içi fuar takviminde yer alması ve en son düzenlenen yurt içi fuarda veya düzenlenen en son 3 fuardan en az 2’sinde;  

a) Yabancı ziyaretçi sayısının en az 1.500 olması, 
b) Yabancı ziyaretçi sayısının toplam ziyaretçi sayısına oranının %10’un üzerinde olması, olması, 
c) Toplam katılımcı sayısının en az 400 olması, 
ç) Yabancı katılımcı sayısının toplam katılımcı sayısına oranının %10’un üzerinde 
d) Katılımcılara tahsis edilen stant alanının en az 10.000 metrekare olması, 
e) Yabancı katılımcılara tahsis edilen toplam stant alanının en az 300 metrekare olması gereklidir. 

*Bir takvim yılında, destek kapsamına alınmış yurt içi fuarlar arasında aynı konuda fuar bulunmaması durumunda yukarıda yer alan 6 şarttan en az 4’ünü taşıması koşuluyla destek kapsamına alınır.
*Yurt içi fuar katılımcıları tarafından yer kirası ve stant masrafları için ödenen fatura giderleri %50 oranında desteklenir. 
*Yurt içi fuar organizatörlerinin tanıtım projelerine Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) verilecek ön uygunluğa istinaden, tanıtım giderleri %50 oranında desteklenir. 
*Yurt içi fuar organizatörleri aynı yurt içi fuar için azami 10 defa beşinci fıkra kapsamındaki destekten yararlanabilirler.  
*Yurt içi fuar katılımcıları bir takvim yılı içerisinde başlayan azami 3 fuar katılımı için dördüncü fıkra kapsamındaki destekten yararlanabilirler. 
*Sezonluk fuarlar, yedinci fıkrada yer alan bir takvim yılındaki azami fuar katılım sınırının hesaplanmasında tek bir fuar olarak değerlendirilir. 
*Yıllık azami fuar katılım sınırının hesaplanmasında, yararlanıcılar tarafından sezonluk fuar katılımlarının tek fuar olarak değerlendirilmesi seçeneği yıl bazında yalnızca 3 defa kullanılabilir.

Yurt Dışı Fuar Desteği

Bir takvim yılı içinde başlayan en fazla 5 fuara mahsus olmak üzere desteklenir. Yurt dışı fuara ilişkin Bakanlıkça belirlenen desteğe esas tutar; metrekare başına yaklaşık toplam maliyetin %50’sini, Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelerde %70’ini, Bakanlıkça belirlenen hedef ülkelerde düzenlenen fuarlara iştirak eden ve Bakanlıkça belirlenen hedef sektörlerde iştigal eden yurt dışı fuar katılımcıları için %75’ini geçemez. Bu kapsamdaki fuarlar için azami fuar katılım sınırı 10 olarak uygulanır. 

Yurt dışı fuar katılımcıları bir takvim yılı içerisinde en fazla 2 fuar için yurt dışı prestijli fuar desteğinden faydalanabilirler.  

Bakanlık tarafından belirlenen fuarlarda gerçekleştirilecek yurt dışı fuar organizatör tanıtım faaliyetleri ile yurt dışı fuar organizatörünce yurt dışı fuar katılımcılarının katılımıyla düzenlenecek ikili iş görüşmesi faaliyeti en fazla %75 oranında desteklenir.

Yurt Dışı Birim Kira Desteği

Şirketlerin Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlandığı yurt dışı birimlerinin kira giderleri ile paylaşımlı ofislere ilişkin üyelik giderleri her bir birim başına %50 oranında desteklenir.  

Şirketler kira gideri desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl yararlandırılır.  

Bir şirket en fazla 25 birim için kira desteğinden yararlanabilir.  

Yurt Dışı Reklam ve Tanıtım Desteği

Yurt dışı birimi bulunan şirketlerin, Türkiye’de üretilen ürünler ile ilgili yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri; %50 oranında desteklenir. 

Desteklenen yurt dışı birimi bulunan şirketlerce, yurt dışı biriminin bulunmadığı ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri, yurt içi marka tescil belgesi bulunması ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla, %50 desteklenir. 

Yurt dışı birimi bulunmayan ancak yurt içi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusu yapmış şirketlerce Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri %50 oranında desteklenir. 

Tanıtım desteğinden şirketler en fazla 4 yıl yararlandırılır. 

Yurt Dışı Marka Tescil Desteği

Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri %50 oranında desteklenir.  Şirketler, marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 yıl süresince yararlanabilir.

Pazara Giriş Belgesi Desteği

Şirketlerin pazara giriş belgeleri ile ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin giderleri %50 oranında desteklenir.

Belgelendirme Desteği

asdasd

Çok Kanallı Zincir Mağaza Danışmanlık Hizmeti Desteği

Çok kanallı zincir mağaza desteği kapsamına alınan şirketlerin franchise / birimlerine yönelik yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma, pazar araştırması çalışması ve raporları, kira, tanıtım, temel kurulum/konsept mimari çalışma/dekorasyon giderleri 5 yıl süresince %50 oranında desteklenir. 

5 yıllık destek süresi sonunda, Bakanlıkça gerçekleştirilecek performans değerlendirmesi sonucunda şirketlerin destek süresi bir defaya mahsus 5 yıl daha uzatılabilir

Şirketlerin kapsamda bulundukları süre dâhilinde destek kapsamına alınan franchise/birimlerinin bulunduğu ülkeye yönelik birinci fıkrada belirtilen giderleri, şirkete ilişkin destek süresi sona ermesi halinde, franchise/birim başına toplamda 5 yılı aşmamak kaydıyla, bu madde kapsamında desteklenmeye devam eder. Söz konusu süre franchise/birimin destek kapsamına alındığı tarih itibarıyla başlar. 

Satın alınan yabancı çok kanallı zincir mağazalar bu madde çerçevesinde desteklenmez. 

Şirket ve Marka Alım Desteği

Yurt dışında yerleşik şirketlerin/markaların alımına yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler %50 oranında desteklenir.  

İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurt dışında yerleşik şirketlerin alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı desteklenir.  

Yurt dışında yerleşik şirkete ait markanın alımında kullanılan kredi faiz giderlerinin Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerde 2 puanı desteklenir.  

Faiz desteği miktarı ödenen faiz giderinin %50’sini aşamaz.  
Faiz desteği, ilk faiz ödeme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde gerçekleştirilen faiz ödemelerine verilir. 

Faiz desteği verilecek kredi tutarının hesaplanmasında, yurt dışında yerleşik ileri teknolojiye sahip şirketlerin veya yurt dışında yerleşik şirkete ait markanın alım bedelinin azami %50’si esas alınır. 

Yukarı