Kapasite Raporu Hizmeti

Kapasite Raporu; bir firmanın, mevcut makine parkı ve işgücüyle, bir yıl zarfında kaç birimlik üretim yapılabileceğinin belli kriterlerden hareket ederek bilimsel bir şekilde belirlenmesi sonucu düzenlenen belgedir. Kapasite raporunun geçerlilik süresi 3 yıldır.

Kapasite raporları ülkenin sınai üretim potansiyelini tespit etmek, ekonomik ve stratejik plan ve programları için veri tabanı oluşturmak amacıyla düzenlenmektedir. Anılan belge, teşvik, kota, tahsis, ihale, ithalat ve ihracatla ilgili işlemler ile, çeşitli kamu kuruluşları ve Bakanlıkların kayıtlarına girmek için kullanılmaktadır. (Sanayi sicili, gıda sicili gibi).

Sanayi Sicil Belgesi Hizmeti

Sanayi Sicil Belgesini almanın kanuni bir zorunluluk olmasının yanı sıra, bu belgenin firmalara sunmuş olduğu birçok faydaları bulunmaktadır. Sanayi Sicil Belgesinin Sağladığı Faydalar

-  İhraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.

-  Elektrik faturalarını %20 indirimli olan Sanayi Abonesi Tarifesinden öderler. (Bu indirimden faydalanmak için: Sanayi Sicil Belgesini bağlı bulunduğunuz elektrik idaresine bir dilekçe ile birlikte ibraz etmeniz gerekmektedir.)

-  Kamu İhale Kanunu’nda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlıdırlar.

-  Dolaylı olarak iş imkânı oluşturur.

-  Kamu Kurum ve Kuruluşlarının sağladığı destek ve kredilerden faydalanırlar

Çed Raporu Hizmeti

Çed Raporu Nedir?

Çevresel Etki Değerlendirmesi işlemleri sonucunda hazırlanan dosya çed raporu olarak adlandırılmaktadır. Yapılan tüm araştırmalar, hesaplama ve önlem önerileri raporda belirtilmektedir. ÇED Raporu, 25 Kasım 2014 tarih ve 19186 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenir. ÇED Raporu, gerçekleştirilecek projelerin çevreye olabilecek olumlu veya olumsuz etkilerini belirlemek, olumsuz etkileri en aza indirmek ve çevreye zarar vermemek için alınacak önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanır. ÇED Raporu, projelerin seçilen yer ve teknoloji alternatiflerinin değerlendirilmesini, uygulanmasının izlenmesini ve kontrol edilmesini kapsar.

ÇED Raporu Türleri

Yönetmeliğe tabi projeler, bakanlık ve il müdürlükleri tarafından kapasite bilgileri ve faaliyet türlerine göre 3 Farklı Kapsamda değerlendirilebilir.

  • ÇED Olumlu Kararı/Raporu: Projenin çevresel etkilerinin kabul edilebilir olduğu ve belirlenen önlemlerle olumsuz etkilerin kontrol altına alınabileceği durumlarda verilen rapordur.
  • ÇED Gerekli Değildir Kararı/Raporu: Projenin çevresel etkilerinin minimal olduğu ve ÇED sürecine gerek duyulmadığı durumlarda verilen rapordur.
  • ÇED Kapsam Dışı Belgesi/Raporu: Projenin ÇED Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmediği durumlarda verilen rapordur.

ÇED Raporu Almadan Faaliyet Gösteren Tesislerin Durumu

ÇED Yönetmeliği’ne tabi projeler için ÇED Olumlu kararı, ÇED Gerekli Değildir kararı veya ÇED Kapsam Dışındadır kararı alınmadan faaliyete başlanamaz. Bu kararlar alınmadan başlanan projelere, proje bedelinin %2’si kadar ceza uygulanır ve olumlu karar alınıncaya kadar faaliyet süresiz olarak durdurulur.

Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi Hizmeti

Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR) Nedir?
TÜR yani Teknoloji Ürün Deneyim Belgesinde 28918 sayılı Resmî Gazetede yapılan değişiklikle Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen iş deneyimini gösteren belge olarak tanımlanmıştır. Be belgenin başlıca kullanım alanları aşağıdaki şekildedir;

•Kamu ihalelerinde iş bitirme/iş deneyim belgesi yerine geçmektedir. (Firmalar katıldıkları kamu ihalelerinde TÜR Belgesini iş bitirme veya iş deneyim belgesi yerine kullanabilmekte olup bu durum ilgili yeterlilikleri olmayan firmalar için avantaj sağlamaktadır.)

•KOSGEB KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı (TEKNOYATIRIM) kapsamında ön yeterlilik seçeneklerinden biridir. (İlgili desteğe başvuru yapmak isteyen firmaların eğer ürüne ait bir patenti, tamamlanan devlet destekli bir ArGe çalışması yoksa TÜR Belgesi ile başvuru yapabilirler.)

Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi iş birliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlara, yararlandıkları destekler çerçevesinde yürüttükleri proje sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetlerin ve bunlar dışında özkaynaklarla geliştirilmiş ve değerlendirilmesi için gerekli usulleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından Ar-Ge projesi neticesinde ortaya çıktığı belgelendirilen ürünlerin piyasaya arz edilmesinden sonra proje sonucu ortaya çıkan hizmetler ile yerli malı belgesine sahip ürünler için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kurumca belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenen ve piyasaya arz tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılabilecek olan belgelerdir.

Kimler Başvuru Yapabilir?
•Devlet desteğiyle veya firma öz kaynakları ile tamamlanmış bir ArGe çıktısı olmalıdır.
•İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ilgili ürüne ait Yerli Malı Belgesi olmalıdır. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için bu şart aranmaz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
•Belgenin geçerlilik tarihi TÜR Belgesine konu ürünün piyasaya sunulmasından sonraki 5 yılı kapsamaktadır.
•Proje sonucu ortaya çıkan her bir ürün ya da hizmet için ayrıca Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi düzenlenir. Farklı ürünlerin birleşmesi halinde tek bir belge düzenlenir. Birden fazla kişinin ortaklaşa yürüttüğü rekabet öncesi işbirliği projelerinde her kişi için ayrı olacak şekilde belge düzenlenir.

TÜR Belgesi sahibi dışında kişi veya kurumlarca kullanılamaz, devredilemez, kiralanamaz ve satılamaz. Ticari işletmelerde nevi değişiklik olması durumunda belgede bir değişiklik yapılamaz.

Yerli Malı Belgesi Hizmeti

Yerli Malı Belgesi Nedir?
Üretimi gerçekleştirilen ürünlerin, tamamen veya üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olduğunu gösteren; ürünün yerlilik belgesidir. Yerli Malı Belgesinin geçerlilik tarihi onaylandıktan itibaren bir yıldır. 

Yerli Malı Belgesinin Avantajları Nelerdir?
Kaynak (4743 Sayılı Kamu İhale Kanunu Madde 63. (c) bendi)’ta Mal alımı ihalelerinde, yerli malı belgesine sahip teklif veren üreticilere %15’e varan fiyat avantajı sağlanacağı belirtilmiştir. Yerli Malı Belgelerinin geçerlilik süresi 1 yıldır. İhalelerde fiyat avantajı sağlaması sebebiyle çok önemli bir belgedir. 

Yerli Malı Belgesi Almak İçin Ne Gereklidir?
Yerli Malı Belgesi almak isteyen firmaların aynı firma adına düzenlenmiş ve geçerlilik tarihi devam eden Sanayi Sicil Belgesi ve Kapasite Raporuna sahip olması gereklidir. Başvuru yapacak firmalar, yerli katkı oranı hesap cetvelini doldurarak yerlilik oranının en az % 51 olduğundan emin olmalıdır. 

Yerli Malı Belgesi Alabilecek Sektörler Nelerdir?
* Bilişim ve yazılım
* Gıda
* İplik Sanayii
* Dokuma Sanayii
* Konfeksiyon Sanayii
* Boya, Apre ve Emprime Sanayii
* Jüt ve Amyant Sanayii
* Halı ve Hasır Sanayii
* Döküm Sanayii
* Madeni Eşya Sanayii
* Soğuk ve Sıcak Halde Muhtelif Telden Mamul Eşya Sanayii
* Çeşitli Metal Sanayii
* Montaj ve Tamir, Bakır Atölyeleri
* Elektrik Malzemesi İmali, Elektrik Cihazları Montaj, Tamir Atölyeleri
* Kaplama Sanayii
* Sıhhi ve Fenni Tesisatçılar
* Ağaç Eşya Sanayii
* Toprak Eşya Sanayii
* Taş Ocakları ve Maden İstihracı Sanayii
* Cam ve Porselen Sanayii
* Kâğıt ve Mukavva Eşya Sanayii
* Baskı ve Cilt Sanayii
* Kimya Sanayii
* Sabun ve Temizlik Malzemeleri Sanayii
* Plastik Eşya Sanayii
* Kauçuk Eşya Sanayii
* Deri Eşya Sanayii
* Film ve Fotoğraf Sanayii
* Protez ve Ortopedi Sanayii
* Muhtelif İnşaat Taahhüt İşleri
* Deri Tuzlama ve Asorti İşleri
* Sınai hizmetleri

Yukarı