İşletmelere veya organizasyonlara, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri ile tasarım süreçlerinde rehberlik ve destek sağlayan bir hizmettir. Bu danışmanlık, firmaların yenilikçi ürünler geliştirmesi, mevcut ürünlerini iyileştirmesi veya tasarım süreçlerini daha verimli hale getirmesi amacıyla uzmanlar tarafından sunulur. Ar-Ge ve tasarım, özellikle teknoloji odaklı sektörlerde önemli bir rol oynar, çünkü bu süreçler ürünlerin pazarda rekabetçi olabilmesi için gereklidir.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Danışmanlığı Hizmetinin İçeriği:
1) Ar-Ge Stratejilerinin Belirlenmesi: Firmanın hedeflerine uygun Ar-Ge stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda rehberlik.
2) İnovasyon Yönetimi: Yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi için inovasyon süreçlerinin yönetilmesi, fikir aşamasından pazara sunulmasına kadar tüm süreçlerin optimizasyonu.
3) Tasarım Süreçlerinin İyileştirilmesi: Ürünlerin tasarım aşamasında daha verimli ve işlevsel süreçlerin kurulması, prototip geliştirme ve ürün iyileştirme.
4) Yasal ve Finansal Danışmanlık: Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri için devlet teşviklerinden (Ar-Ge teşvikleri, vergi indirimleri gibi) nasıl faydalanılacağı, yasal düzenlemelere uyum sağlanması konusunda rehberlik.
5) Teknolojik Danışmanlık: Yeni teknolojilerin takibi, teknolojik alt yapının geliştirilmesi ve entegrasyonu konusunda destek.
6) Sürekli Eğitim ve Bilinçlendirme: Çalışanlara yönelik eğitimler ve seminerlerle Ar-Ge ve tasarım süreçlerinde en iyi uygulamaların öğretilmesi.
Kimler Yararlanabilir?
*Küçük, orta veya büyük ölçekli işletmeler
*Yeni ürün geliştirme sürecinde olan firmalar
*Teknolojik altyapılarını güçlendirmek isteyen şirketler
*Tasarım süreçlerini optimize etmek isteyen firmalar
*Ar-Ge faaliyetlerinde daha etkili ve verimli olmak isteyen kuruluşlar
AR-GE Merkezi Nedir?
AR-GE Merkezi, Ar-Ge ve yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesini, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge’ ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmektir.
AR-GE Merkezi Muafiyetleri Nelerdir?
Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya Hak Kazanan firmaların faydalandığı temelde 7 farklı destek unsuru vardır.
1)Gelir Vergisi Stopajı Desteği
2)Sigorta İşveren Primi Desteği
3)Ar-Ge ve Tasarım Vergi İndirimi
4) Damga Vergisi Teşviki
5) Gümrük Vergisi Teşviki
6) Temel Bilimler Personel Desteği
7.) Siparişe Dayalı Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetleri:
Tasarım Merkezi Nedir?
Tasarım Merkezi, işletmenin organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, yurtiçinde tasarım faaliyetlerinde bulunan ve en az 10 tam zaman eşdeğer tasarım personeli istihdam eden, yeterli tasarım birikimi ve yeteneği olan, aynı bina veya aynı yerleşke içinde yer alan birimlerdir. Tasarım projelerini veya sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak yürütülen tasarım faaliyetlerini gerçekleştiren birimlerdir.
Tasarım Merkezi Olmanın Sağladığı Avantajlar
2008 Yılında yürürlüğe giren 5746 Sayılı Kanun; Ar-Ge, yenilik ve tasarım yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesini, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Tasarım personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmektir.
Tasarım Merkezi Olma Şartları Nelerdir?
1) 5746 sayılı Kanun kapsamında kurulan Tasarım Merkezlerinde tasarımcı ve teknisyen statüsünde çalışacak en az 10 Tam Zaman Eşdeğer Tasarım personeline sahip olunması
2) Tasarım merkezlerinin Kanun kapsamındaki tasarım faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi,
3) Başvuru yapan işletmenin; yeterli tasarım yönetimi ile teknolojik varlıkları, insan kaynakları, fikri haklar, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesinin bulunması,
4) Tasarım merkezinde çalışan personelin, bu merkezlerde çalıştığının fiziki kontrolünü yapacak mekanizmaların bulunması,
5) Tasarım merkezinin konusu, süresi, bütçesi ve personel ihtiyacı tanımlanmış program ve projelerinin bulunması,
6) Tasarım merkezinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekân içinde yer alması,
(a) İşletmelerin, organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş birden fazla tasarım merkezinin bulunması durumunda, her tasarım merkezi için ayrı başvuru yapılır.
(b) Münhasıran tasarım faaliyetinde bulunmak üzere tasarım merkezi kuracak işletmeler için Türkiye’de ayrıca üretim ya da ticaretle iştigal eden bir iş yerinin olması şartı aranmaz.